czwartek, 23 lutego 2012

śledź

Nadszedł post, więc częściej zajadamy się śledziami. Ja w innych okresach również sporo ich jem, bo....bardzo lubie. Różnie przyrzadzamy: w śmietanie, oliwie, occie itd.
A to jeden z prostych sposobów, bez specjalnego odmierzania:
4-6 solonych filetow (matiasow) wymoczyć 3-12godz - zależy czy mocno słone.
Średniej wielkości cebulę pokroić w drobną kostkę, na siteczku sparzyć wrzątkiem, następnie przelać zimną wodą.
Przełożyć do miseczki lub słoika.
Dodać pokrojone na kawałki śledzie, wymieszać, odstawić na godzinkę
Dodać 2-4 łyżki octu jabłkowego(najlepiej wlasnej produkcji) i 2 łyżki oleju lnianego albo rzepakowego tłoczonego na zimno. Wymieszać, zostawić do następnego dnia w chłodnym miejscu. SMACZNEGO!

 

Brak komentarzy: