poniedziałek, 14 marca 2011

Białko w żywieniu

    Białko(proteiny) to podstawowy materiał budulcowy komórek żywych organizmów.Pełnią w organizmie wiele funkcji jako enzymy, przeciwciała, hormony, czasteczki transportujące, wchodza tez w skład szkieletu.Białka zbudowane są z 20(obecnie mówi się, ze 21-22) aminokwasów.8 z nich musi być dostarczane z zewnątrz z pożywieniem; są to - walina, lizyna, tryptofan, leucyna, izoleucyna, fenyloalanina, treonina i metionina.Tylko produkty zwierzęce(oprócz żelatyny) zawierają je wszystkie naraz. Co prawda występują także w produktach roślinnych, ale żadna roślina nie zawiera wszystkich 8. Badania wykazuja, że do syntezy białek trzeba wszystkich aminokwasów- jeśli któregoś brakuje posiłek jest rozkładany i usuwany(niewykorzystany odpowiednio), gdyż organizm nie gromadzi  ich(aminokwasow) do chwili, aż otrzyma wszystkie w komplecie.                                  Najlepsze produkty białkowe to te pochodzenia zwierzęcego - jaja, każdy rodzaj mięsa, dobre domowe wędliny, ryby, sery, twarogi, kefir, jogurt naturalny.

Brak komentarzy: