Najprostszy sposób na pyszny domowy kefir:
Gotuj (pasteryzuj w 90stopniach C) litr mleka wiejskiego na wolnym ogniu ok. pół godziny.
Wlej do kamiennego garnka ( szklanego słoja), niech ostygnie.
Wlej szklankę kupnego naturalnego kefiru, zamieszaj, przykryj i zostaw w temp. pokojowej, najlepiuej w ciemniejszym miejscu.
Na drugi dzień kefirek gotowy, należaloby wypić w ciagu trzech dni.
Do zakwaszenia następnej porcji używamy już kefiru wlasnej produkcji.
Uwaga! Grzybki kefiru nie rozwiną się w mleku zabrudzonym chemią ( mleko się zburzy ), z takiego mleka nie uda sie zrobić w domku kefirku! Smacznego.
Gotuj (pasteryzuj w 90stopniach C) litr mleka wiejskiego na wolnym ogniu ok. pół godziny.
Wlej do kamiennego garnka ( szklanego słoja), niech ostygnie.
Wlej szklankę kupnego naturalnego kefiru, zamieszaj, przykryj i zostaw w temp. pokojowej, najlepiuej w ciemniejszym miejscu.
Na drugi dzień kefirek gotowy, należaloby wypić w ciagu trzech dni.
Do zakwaszenia następnej porcji używamy już kefiru wlasnej produkcji.
Uwaga! Grzybki kefiru nie rozwiną się w mleku zabrudzonym chemią ( mleko się zburzy ), z takiego mleka nie uda sie zrobić w domku kefirku! Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz