poniedziałek, 25 lipca 2011

warzywa także leczą - por

Por - wspaniałe warzywo, traktowane trochę po macoszemu. Ceniony własciwie wyłacznie jako surowiec kuchenny. Trudno jednak nie docenić jego własciwości leczniczych, a posiada ich sporo. Oto niektóre z nich:

- posiada właściwosci antytoksyczne, jest zasadotwórczy, oczyszcza krew, ułatwia wydalanie moczu.
- surowy  sok z pora zmieszany z mlekiem wspaniale oczyszcza skórę twarzy, łagodzi wysypki, objawy tradziku młodzieńczego.
- Poniewaz ma wlasciwosci antyseptyczne, mozna ( przy braku innych środkow ) umyte liscie przykładac na rany tak jak błony cebulowe.
- por gotowany w mleku, zażywany przez kilka dni, działa na robaki.
- ten gotowany w mleku por, od dawna stosowano na miejsca opuchniete, rany czy wrzody. nalezy stosowac ciepłe kilka razy dziennie.
- okłady z duszonego pora leczą zapalenia pecherza moczowego oraz skąpomocz. Należy udusic pory dając troche tłuszczu i wody. Papke przełozyć do lnianego, bawełnianego woreczka - przykladac cieplutkie na podbrzusze, przykryć folią - trzymać poki ciepłe, zmieniać.

Działanie pora podobne jest do cebuli. Wykorzystujmy to wspaniałe warzywo do konsumpcji ale tez do leczenia. Przecież nie jest to trudne, tylko jak zwykle trzeba czasu.!







Brak komentarzy: