środa, 11 stycznia 2012

jajo na śniadanie

Wszyscy albo większość z nas wie, że jaja na śniadanie dostarczają nam energii na długi czas. Uczeni z Cambridge odkryli, że proteiny ukryte w jaju pobudzają bardziej niż czekolada. Dzięki tym proteinom (przyswajalnym prawie w 100%) komórki organizmu produkują tzw. oreksynę, która pozwala utrzymać energię na wysokim poziomie.
Nie podali jednak czy sposób przygotowania ma znaczenie, więc jedzmy gotowane, jajecznicę czy surowe żółtka.
Ale nie wyrzucajmy skorupek. Zawierają w 90% przyswajalny wapń oraz żelazo, fluor, cynk i inne. Wpływają pozytywnie na włosy, paznokcie, dziąsła, tkankę kostną, pomagają pozbyć się kataru czy zaparć.

 Jak ich używać?
Sparzyć dobrze wrzątkiem(gotować ok. 5min). zdjac wewnętrzną błonkę, wysuszyć, zmielić albo utrzeć.Zamknąć w szczelnym pojemniczku, zjadać 0,5 - 1g dziennie jako dodatek do jajecznicy, twarogu, kanapki, kaszy itp....




Brak komentarzy: