poniedziałek, 12 grudnia 2011

Czym zastąpić cukier?

Na pewno nie sztucznym słodzikiem. Oszukują one ośrodek głodu i sytości, spozywane w większej ilosci wywołuja bóle brzucha i biegunkę, zwiększaja obwód talii - to tylko niektóre szkodliwosci.

Cukier nie, bo (szczególnie w połaczeniu z tłuszczem) podnosi poziom LDL, ciśnienie krwi, obniza wrażliwość na insulinę, osłabia odporność, przyśpiesza "starzenie' może UZALEŻNIĆ!

Co w zamian jeśli lubimy słodkie smaki:
Ksylitol - tzw. cukier brzozowy do 3 łyzeczek dziennie. Większa ilośc może powodować biegunki. Może być używany przez diabetyków.
Melasa - brązowy syrop jako produkt uboczny przy produkcji cukru, ale o wiele zdrowszy. Zawiera wiele mikroelementów ( wapń, magnez, zelazo ) i witaminy.
Stewia - roślina w formie proszku lub płynu. Nie zawiera weglowodanów - 30razy słodsza od cukru. Dobra dla diabetyków, ponieważ reguluje poziom cukru we krwi.
Korzeń lukrecji najczęsciej w formie sproszkowanej; może być dla cukrzyków. Niewskazana dla nadciśnieniowców.








Brak komentarzy: