niedziela, 6 listopada 2011

nalewka tybetańska

O tej porze roku mamy świeży czosnek, warto więc przygotować nalewkę. Mikstura ta m. inn. oczyszcza, odmładza, wzmacnia i uodparnia organizm, zapobiega zawałom serca, udarom mózgu. Przepis pochodzi od mnichów tybetańskich.

350gram obranego czosnku (najlepszy nasz polski) zmiażdżyć i zalać 200ml spirytusu . Zakręconą szczelnie butelkę lub słoik odstawić w ciemne miejsce na 10 dni. Od czasu do czasu wstrząsnąć. Po dziesięciu dniach przecedzić przez gazę do ciemnej butelki (sloika) - odstawić na trzy -4dni, po czym zacząć stosować.

Trzy razy dziennie pół godziny przed posiłkami (śniadanie, obiad, kolacja) z 50ml mleka kwaśnego, kefiru.
1.dzień: śniadanie -1kropla, obiad -2krople, kolacja -3krople
2.dzień: śniadanie -4krople, obiad -5kropli, kolacja -6kropli
3.dzień: odpowiednio 7, 8, 9 kropli; 4.dzień: 10, 11, 12; 5.dzień: 13, 14, 15 .
6.dzień: 16, 17, 18
7.dzień: 19, 20 21;  8.dzień:22, 23 24 ;  9.dzień: 25, 25, 25; 10.dzień
następne pić 3 razy dziennie po 25 kropli  aż do wyczerpania nalewki.

Niektóre źródła podają, aby stosować raz na 5 lat, inne, że można nawet co roku, ale nie częściej.











Brak komentarzy: