czwartek, 16 czerwca 2011

Knedle, pierogi,kluski

Lato to czas na knedle, pierogi z owocami. Podam przepis w/g którego przyrządzam te pyszności.
Na ciasto: ziemniaki ugotowane "w mundurkach", obrane - 200g,
                biały ser 200g
                dwa jajka + dwa żółtka
                mąka 2-4 łyżki
Owoce: truskawki, poziomki, śliwki itp.
Ziemniaki i ser zmielić, dodać żółtka, ubite białka , część mąki( w miarę potrzeby dosypywać), zagnieść ciasto. Zrobić taki wałek pokroić na plastry. Na każdym położyć owoce, zalepić. Wrzucić na osolony wrzątek z odrobiną masła, delikatnie zamieszać, gotować, aż wypłyną i jeszcze 3-5min na małym ogniu.

Możemy też to ciasto zrobić na cieńsze wałeczki, pokroić jak kopytka i ugotować jak poprzednie.
Można też dać mniej mąki (rzadsze ciasto) i kłaść łyżką na wrzątek i ugotować.
Po ugotowaniu, kazde można polać stopionym masełkiem, słoninką, czy sosem śmietanowo-owocowym( gęstą smietanę 12-18% zmiksować z owocami lub wlasnej roboty  dżemem)
Do tego kapustka. Każda postać z opisanych kluseczek jest pyszna, a dzieci uwielbiają, szczególnie te z owocami! Smacznego!












Brak komentarzy: