Wczoraj pisałam jak zrobić pyszne lody. Nie jeden zapyta - po co robić, przecież można kupić. Tak, można kupić, tylko czesto nie zdajemy sobie sprawy jakie substancje chemiczne mogą znajdować sie w tych smakolykach. Tym bardziej, że producenci nie podają skladnikow i dodatkow używanych do ich produkcji.
A w sklad lodow moga wchodzić:
glikol dwuetylenowy - skladnik plynów niezamarzajacych i rozpuszczalnikow do farb, często zamiast jajek jako substancvja emulgujaca
aldehyd C-17 - używany do produkcji barwników anilinowych, mas plastycznych i gumy, lodom nadaje smak wiśniowy.
piperonal - środek stosowany w preparatach na wszawicę nadaje lodom smak i zapach waniliowy ( stosowany tez w produkcji cukru wanilinowego)
octan etylu - w srodkach do czyszczenia skór i tkanin, w lodach smak ananasa
aldehyd maslowy - skladnik klejów kauczukowych, w lodach smak orzechowy
octan anylu - rozpuszczalnik farb olejnych, w lodach smak bananowy
octan benzylu -rozpuszczalnik soli azotanowych, w lodach smak truskawkowy
Lody czekoladowe zawierają miedzy innymi: aldehyd C-18, oktan amylofenylowy, n-butylofenol, aldehyd weratrowy i inne. Trzeba jeszcze powiedzieć, że niektórzy producenci zamiast śmietanki, używają tłuszczu otrzymywanego z odpadów z rzeźni.
Wystarczy!!!
A w sklad lodow moga wchodzić:
glikol dwuetylenowy - skladnik plynów niezamarzajacych i rozpuszczalnikow do farb, często zamiast jajek jako substancvja emulgujaca
aldehyd C-17 - używany do produkcji barwników anilinowych, mas plastycznych i gumy, lodom nadaje smak wiśniowy.
piperonal - środek stosowany w preparatach na wszawicę nadaje lodom smak i zapach waniliowy ( stosowany tez w produkcji cukru wanilinowego)
octan etylu - w srodkach do czyszczenia skór i tkanin, w lodach smak ananasa
aldehyd maslowy - skladnik klejów kauczukowych, w lodach smak orzechowy
octan anylu - rozpuszczalnik farb olejnych, w lodach smak bananowy
octan benzylu -rozpuszczalnik soli azotanowych, w lodach smak truskawkowy
Lody czekoladowe zawierają miedzy innymi: aldehyd C-18, oktan amylofenylowy, n-butylofenol, aldehyd weratrowy i inne. Trzeba jeszcze powiedzieć, że niektórzy producenci zamiast śmietanki, używają tłuszczu otrzymywanego z odpadów z rzeźni.
Wystarczy!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz