Witam! Nadszedł czas zbierania młodych pędów sosny na syrop czy nalewke. Ale robić to "z głową". Zrywać po jednym, dwa pędy, zawsze zostawiać środkowy.
Powinny być jasnozielone soczyste, kruche długosci ok.5-10cm.
1-2 litry pędów na kilogram cukru. Pędy połamać, lekko skropić wodą, lekko ugnieść w słoju. Zasypać cukrem. Owinąć słój ściereczką, postawić w nasłonecznionym miejscu - codziennie potrząsnąć słojem.
Po dwóch, trzech tygodniach syrop zlać przez gazę. Syropek na kaszelek na zimę gotowy!
Pozostałe pędy można zalać wódką ze spiritusem- szklanka wódki na pół szklanki spiritusu. ( to porcja alkoholu na ok. 250g pędów). Po dwóch tygodniach zlać, przefiltrować i odstawić w ciemne, chłodne miejsce.
A jeśli świeże to najpierw wódką ze spiritusem jak napisałam wyżej, a następnie zasypać cukrem (szklanka na 250g pędów), po dwóch tygodniach zlać i połączyć z wyciągiem alkoholowym. Niech leżakuje do zimy, a na pewno przyda się na poprawianie odporności, w stanach grypowych itd.
Są różne przepisy ja stosuję ten - pyszne i skuteczne!
A nie zapomnijmy przytulić się do sosny!
Powinny być jasnozielone soczyste, kruche długosci ok.5-10cm.
1-2 litry pędów na kilogram cukru. Pędy połamać, lekko skropić wodą, lekko ugnieść w słoju. Zasypać cukrem. Owinąć słój ściereczką, postawić w nasłonecznionym miejscu - codziennie potrząsnąć słojem.
Po dwóch, trzech tygodniach syrop zlać przez gazę. Syropek na kaszelek na zimę gotowy!
Pozostałe pędy można zalać wódką ze spiritusem- szklanka wódki na pół szklanki spiritusu. ( to porcja alkoholu na ok. 250g pędów). Po dwóch tygodniach zlać, przefiltrować i odstawić w ciemne, chłodne miejsce.
A jeśli świeże to najpierw wódką ze spiritusem jak napisałam wyżej, a następnie zasypać cukrem (szklanka na 250g pędów), po dwóch tygodniach zlać i połączyć z wyciągiem alkoholowym. Niech leżakuje do zimy, a na pewno przyda się na poprawianie odporności, w stanach grypowych itd.
Są różne przepisy ja stosuję ten - pyszne i skuteczne!
A nie zapomnijmy przytulić się do sosny!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz