niedziela, 29 kwietnia 2012

Sosnowy syropek i nalewka

Witam! Nadszedł czas zbierania młodych pędów sosny na syrop czy nalewke. Ale robić to "z głową". Zrywać po jednym, dwa pędy, zawsze zostawiać środkowy.
Powinny być jasnozielone soczyste, kruche długosci ok.5-10cm.
  1-2 litry pędów na kilogram cukru. Pędy połamać, lekko skropić wodą, lekko ugnieść w słoju. Zasypać cukrem. Owinąć słój ściereczką, postawić w nasłonecznionym miejscu - codziennie potrząsnąć słojem.
Po dwóch, trzech tygodniach syrop zlać przez gazę. Syropek na kaszelek na zimę gotowy!

Pozostałe pędy można zalać wódką ze spiritusem- szklanka wódki na pół szklanki spiritusu. ( to porcja alkoholu na ok. 250g pędów). Po dwóch tygodniach zlać, przefiltrować i odstawić w ciemne, chłodne miejsce.

A jeśli świeże to najpierw wódką ze spiritusem jak napisałam wyżej, a następnie zasypać cukrem (szklanka na 250g pędów), po dwóch tygodniach zlać i połączyć z wyciągiem alkoholowym. Niech leżakuje do zimy, a na pewno przyda się na poprawianie odporności, w stanach grypowych itd.
Są różne przepisy ja stosuję ten - pyszne i skuteczne!
A nie zapomnijmy przytulić się do sosny!

Brak komentarzy: