środa, 14 marca 2012

Kiszonki

Witam!
Jedzmy kiszonki; szczególnie teraz kiedy brakuje świeżych dobrych warzyw i owoców.Najlepsze swoje ale jeśli nie mamy szukajmy przygotowanych w naturalny sposób. Na pewno do takich nie należy  kiszona kapusta w workach foliowych itp.
Ogólnie kiszonki są świetnym źródłem witamin i minerałów. Zawierają m.inn. Wit. A,E,K,PP,C,B,wapń,potas,magnez, fosfor.Tak, że są doskonałe teraz na przedwiośniu.
-zawierają kwas mlekowy; poprawiają równowagę kwasowo-zasadową, oczyszczają, odtruwają.
-poprawiają pracę jelit, regulują ciśnienie krwi dzięki zawartości acetylocholiny.
-poprawiają nastrój i witalność, odmładzają
-działają anty-nowotworowo (izotiocyjaniany)
-wspierają odchudzanie - w czasie kiszenia obniża się IG
-dzięki bakteriom probiotycznym korzystnie wpływają na florę bakteryjną, podnoszą odpornośc organizmu.
Pokochajmy dobre, naturalne kiszonki!!!!!!

Brak komentarzy: