czwartek, 29 marca 2012

Jajka czar

Witam po dddddddłłłłłłłłuuuuuuuuugggggggggggiiiiiiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeeejjjjjjjjjjjjj przerwie, spowodowanej kłopotem z operatorem. Do rzeczy, bo Wielkanoc tuż, tuż. A jak święta to o jaju musi być.
Jadnak tym razem pominiemy wartości odżywcze, cholesterol itp - to już było.
Chodzi o to aby kupić dobre jaja, najlepiej z hodowli ekologicznych, od kur chowanych w naturalnym środowisku.
Są droższe, ale smaczniejsze i naładowane dobrą energią.
Te, które najczęściej spotykamy w sklepach, marketach są z hodowli klatkowych tzw. trójki.
Oczywiście zawierają składniki odżywcze, ale także inne niepotrzebne składniki, szczególnie hormony stresu..

Pierwsza cyferka na stempelka jajowego określa rodzaj hodowli.
0 - chów ekologiczny
1 - chów wolnowybiegowy
2 - chów ściółkowy
3 - chów klatkowy

W lodówce jajo zachowuje świeżość ok. 3 tygodni (najlepsze do trzech dni)
Myć dopiero przed użyciem(dłużej zachowują świeżość)
Białko świeżego jaja jest przejrzyste, przylega do żółtka, nie rozlewa się.
Żółtko jest kuliste, gładkie, o naturalnej barwie.
Świeże jajo po włożeniu do naczynia z wodą leży poziomo na dnie; stare, nie nadajace się do jedzenia wypływa na powierzchnię.

Nie żałujmy sobie jaj, a już szczególnie w Święta Wielkanocne ugotowanych w łupinkach cebuli.
Wyglądają naturalnie pięknie i bardzo apetycznie. Smacznego!

Brak komentarzy: