czwartek, 6 października 2011

Dynia

Dynia jedno z moich ulubionych jesiennych warzyw. Uwielbiam pestki, które  są pyszne i mają wiele właściwości zdrowotnych, zawierają cenne składniki. Bardzo dobre na robaczyce, szczególnie dla dzieci.
Pestki sa także znakomite dla panów w profilaktyce nowotworu prostaty.

Ja bardzo lubię także miąższ dyni. Przyrządzam go bardzo prosto:
Dynię przecinam na pół, wybieram środek z pestkami, które oczyszczam i zostawiam do suszenia(trochę zjadam). Dzielę na paski, odkrawam skórę i kroję na mniejsze kawałki .
Do naczynia (patelni) leję trochę oliwy, troszkę wody, wkładam pokrojoną dynię. Sypię trochę soli, pieprzu, przyprawy staropolskiej i duszę pod przykryciem kilka min( zamieszać). Tak aby się nie rozmiękła,  na pół twardo. Gotowe, smacznego!




Brak komentarzy: