Ocet jabłkowy domowej "produkcji" używamy zamiast octu spiritusowego, który nie należy do zdrowych produktów. Stosujemy do przyprawiania potraw, przyrządzania sosów, a także do picia po rozcieńczeniu z wodą. Pijąc 2 łyżki octu jabłkowego dziennie, możemy wyregulować równowagę zasadowo-kwasową organizmu.
Ocet jabłkowy zawiera ponad dwadziescia waznych dla zdrowia soli mineralnych, (fosfor, potas, magnez, chlor, siarka, krzem i inne) nawet tych rzadko spotykanych jak molibden czy bor. Zawiera także aktywne enzymy oraz dobre dla organizmu kwasy: jabłkowy, cytrynowy, mlekowy, propionowy. Ma takze sporo pektyn, bioflawonoidów, aminokwasów i witamin C, E, z grupy B. Pomaga w odchudzaniu, gdyż pobudza metabolizm i wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej. Oczyszcza organizm z toksyn, szkodliwych metabolitów- np. kwasu moczowego , który odkłada się w stawach wywołujac stan zapalny i bol. Skuteczny w leczeniu artretyzmu.
Stosujemy go w leczeniu angin, kaszlu, bezsenności, żylaków, wysokiego cisnienia, Przy obrzękach stóp, kostek,oparzeniach czy wypryskach na twarzy.
Stosować możemy doustnie, do okładów, do nacierania i kapieli. Jego wlasciwości lecznicze, zdrowotne są nie do przecenienia. Naprawdę warto zrobić i używać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz