czwartek, 30 czerwca 2011

Nie tylko mięso

Czasem chce się człowiekowi na obiad czegoś innego niż mięso. A może pierożki, które można robić na wiele sposobów. Ponieważ powinniśmy spożywać groch, fasolę, proponuję dzisiaj takie z nadzieniem z fasoli.
Fasolę (białą, kolorową) wypłukać, zalać wrzątkiem na 15min, odlać wodę, zalać zimną i zostawić na kilka godzin(noc) do namoczenia.
Ugotować z dodatkiem soli, ostudzić zmielić. Zmielić również  ugotowane 2-3 jajka .
Dodać drobno pokrojoną, podsmażoną cebulkę, sól, pieprz, majeranek, zmielony kminek
Dodać surowe  1-2 jajka i dokładnie wymieszać.

Ciasto zwykłe pierogowe, czyli  mąka pszenna, 1-2 łyżki otrąb, szczypta soli i gorąca woda - tyle aby ciasto było miękkie, dobrze się później sklejało. Dobrze wyrobić, pod koniec dać łyżkę oleju lub oliwy.

Rozwałkować (dość cienko), pociąć na kwadraty, na każdy kłaść farsz, zlepić brzegi.
Można inaczej, czyli na jedną połowe ciasta kłasc łyżeczką farsz, przykryć drugą połową i wykrawać np. szklanką, po czym zlepić brzegi.

Zagotowujemy wodę z solą i łyżką masla, wkładamy pierożki, delikatnie mieszamy, gotujemy około 5min.

Na talerzu polewamy smażonym boczkiem z cebulką, albo kładziemy po odrobinie świezego masla, albo bez niczego - jak kto lubi. Do tego duszona kapustka. O kapuście innym razem.

Takie pierogi są przepyszne i stanowią pełnowartosciowy posiłek Smacznego!!!!!











Brak komentarzy: