poniedziałek, 14 marca 2011

Dlaczego żywienie niskowęglowodanowe?

   Węglowodany(cukrowce), szczególnie w dużych ilościach, są najnowszym a zarazem najbardziej szkodliwym wynalazkiem  stosowanym w żywieniu ludzi..Temu węglowodanowemu szaleństwu winne są  interesy różnych grup.Nie pora szukać winowajców( i tak się nie przyznają), ale trzeba mówić o lepszym odżywianiu bo żywienie niskowęglowodanowe to nie moda ale sposób na poprawę zdrowia, na lepsze życie.  Takie żywienie jest dostosowane do naszej fizjologii, może pomóc w wielu problemach zdrowotnych, nawet tych bardzo poważnych-wymienię chociaż kilka: otyłość, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, cukrzyca, nerwica, niewydolność serca, zaburzenia hormonalne, SM czy nowotwory.                                                                                            "Eksperci" od żywienia mówią: jeszcze bardziej ograniczyć ilość zjadanego tłuszczu, spożywać więcej owoców, warzyw, zbóż. Unikać mięsa,szczególnie czerwonego, jajek itd. Jaki efekt -coraz wiecej otyłych, cukrzyc i schorowanych ludzi. A trzeba dodać, ze dla utrzymania zdrowia, dobrej kondycji potrzebny jest ruch, ćwiczenia fizyczne. Na dietach wysokowęglowodanowych ludzie nie mają ochoty ani siły na wysiłek fizyczny i kółko się zamyka.

Brak komentarzy: