Mój blog przedstawia "wszystko o odżywianiu, zdrowym stylu życia. Naturalne sposoby na różne problemy.
poniedziałek, 14 marca 2011
Dlaczego żywienie niskowęglowodanowe?
Węglowodany(cukrowce), szczególnie w dużych ilościach, są najnowszym a zarazem najbardziej szkodliwym wynalazkiem stosowanym w żywieniu ludzi..Temu węglowodanowemu szaleństwu winne są interesy różnych grup.Nie pora szukać winowajców( i tak się nie przyznają), ale trzeba mówić o lepszym odżywianiu bo żywienie niskowęglowodanowe to nie moda ale sposób na poprawę zdrowia, na lepsze życie. Takie żywienie jest dostosowane do naszej fizjologii, może pomóc w wielu problemach zdrowotnych, nawet tych bardzo poważnych-wymienię chociaż kilka: otyłość, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, cukrzyca, nerwica, niewydolność serca, zaburzenia hormonalne, SM czy nowotwory. "Eksperci" od żywienia mówią: jeszcze bardziej ograniczyć ilość zjadanego tłuszczu, spożywać więcej owoców, warzyw, zbóż. Unikać mięsa,szczególnie czerwonego, jajek itd. Jaki efekt -coraz wiecej otyłych, cukrzyc i schorowanych ludzi. A trzeba dodać, ze dla utrzymania zdrowia, dobrej kondycji potrzebny jest ruch, ćwiczenia fizyczne. Na dietach wysokowęglowodanowych ludzie nie mają ochoty ani siły na wysiłek fizyczny i kółko się zamyka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz