wtorek, 15 marca 2011

Niedobór białek w pożywieniu ...........................

  1. Do:1) niedoboru witamin i minerałów, 2)powstawania różnych chorób(cukrzyca, nadciśnienie, nowotwory i inne), 3)u dzieci do zahamowania wzrostu,  4)gorszej regeneracji uszkodzonych tkanek, 5)zmian degeneracyjnych wątroby(do marskości włącznie),6) niedokrwistości, spadku odporności,7) skłonności do owrzodzeń błony śluzowej przewodu pokarmowego, 8)obrzęków,9) nerwic, 10)depresji, 11)degradacji organizmu, wyniszczenia, 13)spowalniania metabolizmu,14) trudności w odchudzaniu                                          Przyczyny niedoboru białka to: 1)za małe spożycie, 2)spożywanie produktów niepełnowartościowych, 3)upośledzenie trawienia, wchłaniania 30zmieniona przemiana białek w niektórych chorobach np.w cukrzycy, 4)zwiększony rozpad,straty w stanach gorączkowych, ropniach, nerczycach, 5)większe zapotrzebowanie w niektórych schorzeniach np:nadczynność tarczycy, urazy, złamania, operacje itp.                                                Nadmiar białka przejawia się rozdrażnieniem, niechęcią do spożywania mięsa. Nadmiar jest spalany, w dalszej perspektywie przetwarzany na cukier, tłuszcz i tycie oraz utrata energii.                                                             Pamiętajmy- nadmiar czegokolwiek nie jest korzystny!                                                                                     Ile białka na dobę.? Jak podaje biochemia średnio około 1gram na kilogram masy należnej (masa należna wzrost w cm -100; np; wzrost 165cm -100= 65 kg +,- 10%)czyli 60-70gram białka na dobę przy wzroście 165cm.

Brak komentarzy: