wtorek, 26 lipca 2011

warzywa także leczą -chrzan

Chrzan jest naturalnym antybiotykiem, znajduje zastosowanie w leczeniu róznych schorzen. nazywany czasem słowiańskim żeń-szeniem.

- reumatyzm. papkę z utartego chrzanu lub rozwalkowany liść nałozyc na chore miejsce posmarowane oliwką. Kompresowanie zaczynać od 5min, stopniowo wydluzając czas.
Jako uzupełnienie powyższej kuracji można pić zimny wyciąg z chrzanu.. Zmiażdżyć  lub zetrzeć 3-4dag swiezego chrzanu, zalać litrem chłodnej, przegotowanej wody. odstawić na 10godz. Pić po kilka łyków wielokrotnie w ciagu dnia.
- Żując kawałek korzenia chrzanu odkażamy jamę ustna, dziąsła; zapobiega to również krwawieniu z dziąseł i paradontozie. Kiedyś stosowano przeciw bólom zębów.
- Jest żółciopędny, ułatwia trawienie.
- syrop na kaszel. utarty chrzan zasypac cukrem. Powstały sok pić 2-3 łyżeczki dziennie.
Poniewaz tak jak wspomniałam ułatwia trawienie, chętnie stosujemy go jako dodatek do roznych, szczególnie mięsnych dań. Ja bardzo lubię charakterystyczny ostry smak chrzanu, w połączeniu z buraczkami, jabłkiem, śmietaną.



Brak komentarzy: