sobota, 23 lipca 2011

warzywa także leczą- cebula

Kolejny dar natury to cebula. Znana powszechnie w kuchni i lecznictwie ludowym. Większość z nas zna jej dobroczynne działanie na nasz organizm. Przypomnę tylko niektóre zastosowania w leczeniu, a jest ich naprawdę wiele.
- zetrzeć cebulę na papkę, nalożyć na głowę, owinąć chustką, na to recznikiem, trzymac godzinę w cieple.; powtarzać zabieg.
Leczy bóle głowy (także migrenowe), miazdżycę naczyń mózgowych, poprawia kondycję włosów.
-okłady z tartej cebuli leczą reumatyzm, stany pourazowe.
- sok z cebuli zakrapiany do ucha łagodzi bóle i szumy.  Jest rowniez lekiem na oparzenia, odmrozenia, owrzodzenia, rany.
-sok zmieszany z ciepla wodą 1:1 pity 2razy dziennie po 25g leczy niezyty jelit, guzki krwawnicze.
-gotowane łuski cebuli lekiem na biegunke; dwie garści łusek zalać litrem wrzątku, gotować 5-10min. Pic cieple po 1/3szklanki kilka razy dziennie.
-na puchlinę wodną; Ugotowac duzą cebulę w mleku aż zmięknie - jeść po 8-10 łyżek 2razy na dzień.
-różne syropki z cebuli i miodu, cukru na kaszel .







Brak komentarzy: