środa, 4 maja 2011

Troszkę o cholesterolu

Badania izotopowe już w roku 1977 wykazały, ze organizm zdrowego człowieka moze wchłonąć z pozywienia tylko do 0,35grama cholesterolu niezależnie od tego ile go będzie w pokarmie(Krumdieck i Ho, 1977). Problem pojawia się gdy jest niewłasciwe wchłanianie lub występuje synteza(produkcja cholesterolu przez wątrobę. Medycyna nie wyjaśniła do tej pory przyczyn takiego stanu rzeczy, dlatego leczy tylko skutki, podajac leki farmakologiczne.
Biochemia mówi,że głownym źródłem syntezy cholesterolu w organizmie są kwasy tłuszczowe. powstaje on z tzw. aktywnego octanu, a ten może się wytworzyc z alkoholu, białek tłuszczów i węglowodanów. Potrzeba jednak jeszcze jednego pólproduktu, tzw. NADPH, który w nadmiernych ilosciach może powstać tylko z węglowodanów. Ograniczmy w żywieniu węglowodany !
Jedynie madrość medycyny chińskiej mówi, że powodem wysokiego poziomu cholesterolu jest zła przemiana materii i wychłodzenie przewodu pokarmowego. Za odpowiedni poziom cholesterolu odpowiada lecytyna, enzym zawierajacy wit. B6(odpowiedzialny za synteze tejże lecytyny) i magnez w obecnosci, którego zachodzi synteza lecytyny.
Przyczyną zaburzeń cholesterolu może wiec być niedobory magnezu i witamin z grupy B w pozywieniu.
Jedzmy jaja, masło i inne produkty(tzw. cholesterolowe), a nie będzie w naszym organizmie brakowac wit.A i D, choliny - niezbednej dla pracy watroby oraz innych skladników odżywczych, które wystepują tylko w tych produktach. W świeżym żółtku jaja mamy wszystko, prócz wit.C. Przeciez z jaja powstaje, rozwija sie, nowe życie!

Brak komentarzy: