piątek, 18 marca 2011

Węglowodany (Cukry) w żywieniu niskowęglowodanowym

         Wszystkie spożyte węglowodany są w organizmie( w wyniku procesów hydrolitycznych) rozkładane na trzy cukry proste- glukozę, fruktozę i galaktozę. Następnie w wątrobie po przemianach " nadwyżki" magazynowane w postaci glikogenu(wielocukru) skąd uwalniane do krwi w postaci glukozy.

          Ile spożywać W?   Ponieważ jak to się mówi potocznie " mózg pracuje na węglowodanach", ponadto około 40g potrzebują krwinki i inne potrzeby organizmu, przyjmuje się za korzystne dostarczanie 70-120 gram węglowodanów na dobę(w niektórych przypadkach wiecej lub mniej, ale o tym innym razem), przy dostatecznej ilości białka i tluszczów.
         W tej kwestii polecam książkę dr. Lutza "Życie bez pieczywa" gdzie doktor pisze, że schodzenie poniżej 72gramów W na dobę(6 jednostek chlebowych) niczemu nie służy nawet u cukrzyków.
        W/g mnie jedna z najlepszych książek o żywieniu niskowęglowodanowym-POLECAM!
 
  Nadmiar glukozy przekształcany w tłuszcz i odkładanie -tycie!
                    Najprostszy podział węglowodanów to:

proste (słodkie) - zawierajace glukozę, fruktozę i sacharozę -
                         wystepujące w cukrach, wyrobach cukierniczych, miodzie, owocach
złożone(niesłodkie) -skrobia, celuloza, błonnik, pektyny
                         występujące w ziarnach zbóż, ziemniakach, warzywach.


    Niedobór weglowodanów w pożywieniu
- nasilenie procesów katabolicznych - rozpadu, chudnięcie, scukrzanie " białek"(niekorzystne), stad często podswiadomie apetyt na dodatkowe produkty białkowe( z bialka organizm może wytworzyć wszystko).
-niemiarowa praca serca
-ketoza(przy nadmiarze tłuszczu).
-skurcze łydek(mogą też występować przy braku magnezu)
-zawroty i bóle głowy
-zaburzenia koncentracji, przyswajania wiedzy.....
-bóle w stawach
-"brak radości życia"
     Niskie spożycie W wymusza scukrzanie białka i nie wystarcz go wtedy do pełnienia naleznych mu funkcji, a nic nie moze go zastąpić!

    Nadmiar weglowodanów w pożywieniu to:
- nasilone procesy anaboliczne(rozbudowy), szczególnie tkanek wrazliwych na insulinę np. tłuszczowej. W innych procesy patologiczne np. w soczewce oka prowadzą do zaćmy.
- zwiekszona produkcja gazow w jelitach( cuchnace)
- zwiekszanie masy ciala(tycie), spożywanie większej ilosci soli.
- Wymusza częste podjadanie węglowodanów(w przeciwieństwie do B i T ) , im więcej ich jemy tym bardziej chcemy - TO JEST NAŁÓG

 glukoza - hiperglikemia -hiperinsulinemia - głód - przymus spożycia cukrowca  i tworzy się błędne koło.

        Ilość zjadanych węglowodanów trzeba mocno kontrolować, panować nad nimi. Smak i intuicja ( w przeciwieństwie do B i T ) w tym przypadku zawodzi!!!!!!!

Brak komentarzy: